Suomen itsemurhatilasto on aikalailla synkkä. Vuonna 2009 tehtiin yhteensä yli 1000 itsemurhaa. Ja sehän ei ole edes paljon verrattuna huippuun: 1500/vuosi.

Asia on tullut lähelle nyt, paremmin kuin koskaan. Kun on nähnyt, mitä sellainen tekee läheisille. Erästä tuttua perhettä on pommitettu yhdellä katoamisella, jossa epäillään vakavasti itsemurhaa. Valitettavasti vain asiat ovat kesken; ruumista ei ole löydetty. Ja kadonneen veli teki itsemurhan eilen. Anteeksi, tiedän, ettei edes mahdollisesti kuolleesta ihmisestä saisi puhua pahaa. Mutta mielestäni itsemurha on itsekäs teko, mutta jos sen tekee niin, että läheiset löytävät ruumiin tai saavat viestin ja pääsevät surutyöhön, voi itsemurhan tekijän ajatella inhimillisenä, ja että hän on ajatellut ihmisiä lähellään. Mutta jos vain katoaa, sanaakaan sanomatta ja jättää omaisille vain miljoona kysymystä ilman vastausta, se on itsekkyyden huippu.

Eräs aina niin vahva nainen hautasi sukulaisensa, joka veti itsensä kiikkuun. Hän näytti ensimmäistä kertaa niin hauraalta ja väsyneeltä. Loppuun palaneelta.

Jokaisella on vaikeaa jollakin tavalla. Miksi Suomessa on niin korkea kynnys hakea ongelmiinsa apua? Miksi sellainen ihminen, jolla on henkinen sairaus, ei pääse hoitoon ilman, että hän uhkaa omaa tai toisten henkeä? Miksi häntä ei auteta? Miksi omaiset jätetään pelkoon siitä, että jotain tapahtuukin?

Suututti kuulla, että itselle erittäin läheinen ihminen on sanonut, että kun kukaan ei kaipaa, niin kai tässä voi kuolla pois. Mikä oikeus on sanoa jotakin tuollaista, kun on ihmisiä jotka välittää?

 

Anteeksi, tälläinen synkkä aihe. Mutta se jäi vaivaamaan. Tiedän itsekkin, että välillä sitä on todella pohjalla. Mutta jokainen on. Jokaisella on heikko hetki, jolloin yksikin sana saattaisi murtaa. Mutta miksi asioista ei voi puhua kenellekkään, ennen kuin kaikki menee siihen ratkaisevaan pisteeseen? Itsemurha on helppo tie ulos. Kuten joku viisas on sanonut:

Kuolema on helppo. Eläminen on vaikeampaa.

En toki halua loukata sellaisia ihmisiä, joille kuolema tulee pitkän ja kivuliaan sairauden vuoksi. Mutta ymmärrätte varmaan mitä tarkoitan.